Grad Niš

Grad Niš

Glavna raskrsnica puteva i centar Balkana kako geografski tako i po značaju koji ima, jer povezuje zapadnu Evropu sa južnim i bliskim istokom.

Niš nazivaju kapijom istoka i predvorjem zapada. Treći je grad po veličini u Srbiji, sa svojih 300.000 stanovnika i regijom od dva miliona koja gravitira ka njemu. Svojim ekonomskim potencijalom privlači veliki broj stranih i domaćih greenfield investicija i značajan je centar biznisa.

Niš
Niš

U nekadašnjem rimskom Naissusu rođen je imperator Konstantin, jedini rimski car koji je proglašen za sveca jer je svojim ukazom iz 313. poznatim pod nazivom Milanski edikt ”legalizovao” hrišćanstvo.

Mozaike i ostatke njegove palate Mediana danas posećuju turisti iz celog sveta. Turisti koji u Niš dolaze i zbog ukusne hrane, stare tvrđave, muzičkih festivala, lepih devojaka, čuvenog južnjačkog gostoprimstva i domaćina otvorenog srca.

Nisville, Ćele kula, Čegar, Filmski susreti, Simfonijski orkestar, samo su neke od manifestacija i tačaka koje obeležavaju grad i privlače ljude.

Ovde se studira na nekom od fakulteta niškog univerziteta. Odavde se sa aerodroma ”Konstantin Veliki” leti u Beč, Milano, Bratislavu, Cirih, Berlin, Stokholm, Diseldorf, itd. U Nišu se šopinguje, provodi, dobro jede.

Ovakav grad zaslužuje svoj The Hub, kao što The Hub zaslužuje da se nalazi u ovakvom gradu.

Grad Niš